DSC_0214_6108

25/09/2012 – Ще изяде ли мишката книжката? Напоследък все повече хора си задават този въпрос, а отговорите, които ще чуете не са еднозначни. Младежите от SOS Младежки домове – Велико Търново също не са единодушни в мнението си.
Лятото на тази година бе по-различно за тях. Голяма част от младежите бяха включени в курс по начална компютърна грамотност и осъзнаха, че Негово Величество Компютърът може да бъде използван не само за любими игри и филми, или пък за чат в социалните мрежи.
Курсът бе с продължителност 130 часа и бе организиран и финансиран от Джонсън Контролс Електроникс България. Под умелото ръководство на госпожа Светлана Бенкова, учител по информатика в СОУ «Емилиян Станев», нашите младежи се научиха как да създават и обработват графично изображение; да въвеждат, оформят и форматират текст; да работят с електронни таблици; да създават презентации и да сърфират в интернет. А това си беше истинско предизвикателство за някои от тях, които в началото трудно боравеха дори с клавиатурата.
Придобитите нови знания и умения младежите и девойките демонстрираха на 21.09.2012 г. на открит урок, на който присъстваха представители на компанията. Професионалистите от  Джонсън Контролс Електроникс останаха доволни от представеното, благодариха на младежите за положените усилия  и удостоиха всеки курсист с грамота. Последва и най-приятната изненада – дарение от 10 компютърни конфигурации за двата младежки дома, слушалки и микрофони за всеки младеж и дискове с популярни филми.
Младежите, девойките и екипите от двата SOS Младежки дома и МСД „Надежда” във Велико Търново благодариха на служителите от Джонсън Контролс Електроникс България за предоставената възможност за обучение и за дарените компютърни конфигурации. От своя страна представителите на фирмата – дарител се запознаха с условията, в които се отглеждат и възпитатват юношите и девойките в SOS Младежки домове Велико Търново. Споделиха, че са впечатлени и респектирани от видяното. Благотворителната дейност на фирмата е насочена предимно към млади хора, останали без родителска подкрепа. До момента те са подпомагали домове за деца и юноши в различни градове на страната. Но моделът, който се реализира в SOS Младежки домове те считат за най-подходящ за формиране на самостоятелни и независими млади хора.
Дарителите обещаха нови срещи и една от тях ще е „Ден на отворените врати” в Джонсън Контролс Електроникс България в София.
А в празничния съботен ден, 22 септември, представителите на фирмата посетиха и SOS Детско селище Трявна, подариха DVD устройства и филми за децата, както и обсъдиха нови идеи и възможности за подкрепа на дейността ни.

Публикувано в: Новини