SMALL

03/04/2014 – Проектът, финансиран от програма „Избери, за да помогнеш“ на Райфайзен банк и изпълняван от Центъра за обществена подкрепа към  SOS Детски селища България  и Основно училище град Дебелец проведе нестандартен, но важен тренинг за всички деца от първи, втори и трети клас.

„Искаме да покажем на децата как могат да познават, уважават и зачитат своите емоции и емоциите на другите деца, да повишим детската сензитивност към поведението на околните, казаха водещите на проведените „Уроци на чувствата“-  социалните работници от Центъра на SOS  Детски селища във Велико Търново.

80 деца получиха предварително подготвени папки с материали и с шумен интерес се включиха в задачата да нарисуват четири основни емоции – РАДОСТ,  ТЪГА, ГНЯВ и СТРАХ. Пробваха работа  в група и написаха  имената на приказни герои, които съответстват на изобразените емоции, а по-късно в ролева игра героите станаха наужким техни съученици. Мечо Пух, Грозното патенце, уплашените козлета, гневният Батман «влязоха» в класовете, за да разиграят децата как се прави контакт с чуждата  емоция,  какви поведения могат да избират децата –  успокояваме, предлагаме помощ, предлагаме ръка за приятелство, обръщаме се към възрастен за помощ.  «Гъсеницата на добрите думи» и вълшебната дучмичка «Тух-тиби-дух» на водещите оцветиха тренинга с много смях и детски усмивки.

Тренингът е част от разработваното в момента по проекта помагало за педагози и работещи с деца в малката училища възраст по ранна провенция на насилието и тормоза в училище. През април и май тренингите с децата ще продължат, както и ще бъде организирано еднодневно обучение за преподавателите на децата от начален курс в училище „Д-р Петър Берон“.

Публикувано в: Новини