20160226_170319_site

01/03/2016 – На 26 февруари екипът на Центъра ни за обществена подкрепа в Габрово организира групова работа за деца на тема „Баба Марта – митология, ритуали, символи“ за деца в неравностойно положение, включени по проект „Подай ръка-мобилни екипи за подкрепа на деца и семейства в общността“. Целта на екипа бе да обогати знанията на децата за символиката на мартеницата в българската обредност. В груповата работа се включиха деца на приблизително еднаква възраст от семейства, който занемаряват образователните потребности на децата си и за които не е приоритет, децата им да познават произхода на традиционните български празници и обичаи.
Организирайки тренинга, имахме за цел да запознаем децата с историята за Баба Марта, начините по които се чества в различните краища на България, както и със символиката, която носи мартеницата. Децата останаха учудени от факта, че в различните краища мартениците може да съдържат различни от червения и белия цвят.
В Родопите те са многоцветни, а в Софийско и Мелнишко може да са сини и червени. С най-голямо вълнение децата подходиха към изработването на мартенички от различни материали, с които да закичат близки и приятели. Вложиха много любов и въображение в изработването на мартеници, с които да украсят домовете си, за да пазят стопаните им от зли сили. Научиха за различни техники и материали, от които могат да си изработят мартенички вкъщи като предадат наученото на своите братя и сестри.

Публикувано в: Новини