SMALL 1

29/04/2013 – На 27 април отборът на SOS Младежки домове София се представи отлично на тазгодишния благотворителен сладък базар „Традиции и кухня на англоговорящите държави“, организиран от „АВО Бел“. Рекорден брой отбори (66) и участници (над 470) се събраха в Сердика Център със своите домашно приготвени кулинарни произведения, изкушаващи всички посетители. Зад претрупаните маси кипеше суетня, а усмихнати момичета и момчета предлагаха старателно и атрактивно подредени ябълкови пайове, всякакви разновидности от сладки и солени мъфини и кексове, и традиционни ястия от далечни екзотични страни. Представени бяха без изключение всички англоговорящи страни – Великобритания, Австралия, САЩ, Ирландия, Нова Зеландия, Бахамите, Ямайка, Сингапур, Канада, Малта, Кения и Зимбабве.

Водещият на сладкия празник бе отново известният кулинар Ути Бъчваров, който имаше не леката задача да опита вкусотиите на всички отбори и внимателно да ги оцени.

Нашият отбор младежи, начело с Калинка (капитан) и Марио, Любомир, Исус, Паруш, Веска и Катя представи кулинарните традиции на слънчева Ямайка. Трескавите приготовления започнаха още в петък ранния следобед. В кухните на младежкия дом всеки, режеше, кълцаше, бъркаше, печеше и украсяваше своето ястие. Суетнята продължи и в събота сутринта, когато всичко трябваше да бъде подредено по платата внимателно и с вкус, а представителите на отбора ни да бъдат пременени с атрактивни дрешки и прически.

На базара в рамките на 3-4 часа от масата на „Реге БГ“ бяха разпродадени нашите вкусни ямайски банички с телешка плънка, пилешките шишчета с ананас и зеленчуци, торта „Ямайка“, сладкишите с ананас и банановия кекс. Добри продажби отчетохме и на домашната ни лимонада с мента. В края на базара малкото останали вкусотии заслужено се ометоха от уморения ни и гладен отбор.

Събраните от младежите ни средства бяха внимателно преброени до последната стотинка и предадени от капитана Калинка в общата сума за дарение на SOS Детски селища България.

В края на базара се оказа, че всички отбори са победители, а Ути Бъчваров отличи две достойни за представяне ястия в предаването му – ябълков пай и ямайски пам.

Тазгодишната, набрана от кулинарния базар, сума бе рекордна, а г-жа Соня Точева от името на Сдружение SOS Детски селища България благодари на участниците и връчи на капитаните на всички отбори благодарствени грамоти.

Благодаря и аз на: достойно представилия ни отбор „Реге БГ“, на художничката ни и студентка в НХА Мая Николова, която красиво изрисува ямайските тениски и потници за отбора ни, на колегите от SOS Младежки дом „Мечтатели“ Павлина, Гергана и Мария, които оказаха неоценима помощ в името на доброто представяне на „Реге БГ“.

Марин Зарков,

Ръководител на SOS Младежки домове София

Публикувано в: Новини