20120522_BebeVT_1

22/05/2012 – Среща-тренинг на майки с бебета организира Центъра за обществена подкрепа на SOS Детски селища България във Велико Търново и постави за дискусия  темата за раждането на деца в криза

Десет майки – всички с бебета под 1 година, се събраха на свое първо своеобразно „бебешко парти”, за да споделят опит за справяне с грижи и трудности по време на финансова криза и да се „сработят” като нова група за взаимопомощ. Оказа се, че въпреки трудностите в кризата второто дете идва по-лесно, защото вече имаш представа за грижите, за нужните средства, за мъжа си като баща, дори и за себе си като майка.

Осеммесечната Рени е трето дете на Кина и Зефир. След седемнадесетгодишната първа дъщеря, раждането на Рени не е  планирано, но е желано събитие в семейството и родителите нито за миг не са се поколебали. Сега смятат, че, когато трудните дни завършват с бебешкия смях на Рени, всяка криза може да бъде преживяна.

Едногодишните Марио и Дани са също трети деца в семействата си. Майките им Юлия и Красимира отглеждат сами децата си. Големите деца с подкрепа на Центъра вече ходят на училище и детска градина, а за майките малчуганите са най-голямото богатство в кризата. И двете жени мислят, че икономическата криза рано или късно ще отшуми, че човек се научава да може да живее не само с 200, но и с 2, особено в името на детето, че по-страшно е, когато кризата е между родителите и когато носи насилие. За тях двете е важно да мислят позитивно.

Ани е второ и планирано дете, и двамата родители Поли и Радо имат желание и полагат усилия да осигурят добри грижи за двете си момичета. Не знаят какво е „Бейби бум“ по време на криза, но мислят, че държавата трябва да стимулира повече младите семейства като тях.

Някои от майките споделиха, че срещат дискриминация от страна на работодателите. Често те питат още на интервюто – дали имаш намерение за дете, като „правилният“ отговор е изобщо да нямаш.

И все пак…. Да, казаха всички, бебе по време на криза означава трудности, нерви, пари, безсъние, социална изолация. Харчовете на една средностатистическа майка са минимум 250 лева за отглеждането на пеленаче, като по-голямата част от сумата отива за памперси и хуманизирани млека, ако майката не кърми. В края на тренинга, след специалната торта, грамотите за смели майки и подаръците за бебетата,  всички казаха през смях, но и на сериозно “За Бога, майки! Раждайте!”.

Към 22 май 2012 в ЦОП В.Търново се подкрепят 115 деца, от които 15 под година и половина.

А.Прокопиева – Ръководител Център за обществена подкрепа – Велико Тръново

Публикувано в: Новини