OLYMPUS DIGITAL CAMERA

05/02/2016 – Всички възрастни знаем, че ежедневното четене, споделяне и разказване на приказки и истории помага за развитието на детето, стимулира въображението му и обогатява знанията му за света. Наблюденията ни в Центъра във Велико Търново показват тъжна картина – правото на игра и липсата на съвместно четене на книжки с децата е сред най-неглижираните детски права. В много рискови семейства децата не получават играчки или книжки за подарък. Родителите не играят с тях и не четат приказки – било то от недостиг на време, или от неумение и нежелание.
С финансиране на проекта „Заведи ме на училище“ Райфайзенбанк подкрепя SOS Детски селища в социално – педагогическа работа с деца за овладяване на нови умения и познания през игра или съвместно четене на книжки. На 1 февруари група студенти – доброволци участваха в обучителен модул „Чети с мен – Играй с мен“ и получиха практически насоки – как да четем и играем така, че да провокираме мисленето и креативността на децата, а защо не и нагласата към буквите и скритото в тях знание.

Първото ателие „Чети с мен“ е с интересното име УЧИЛИЩЕ ЗА ВЪЛШЕБНИЦИ. Пет деца и двама от обучените доброволци влязоха в света на вълшебните приказки с историята за „Живата вода“. След прочитане на завръзката децата имаха задача да измислят своя версия на намирането на живата вода. Всяка от версиите доброволците записаха и после прочетоха изразително, а малките автори на нова вълшебна история получиха аплодисментите на останалите в училището за вълшебници. Децата не усетиха как двата часа отлетяха, но нима можеш да откажеш на детското ПРОЧЕТИ ОЩЕ ЕДНА ПРИКАЗКА…

Ателие „Чети с мен“ продължава през февруарската ваканция за децата от Центъра ни за обществена подкрепа във Велико Търново въпреки студентската сесия на доброволците.

Албена Прокопиева, Ръководител на Център за обществена подкрепа във Велико Търново към SOS Детски селища България

Публикувано в: Новини